Welke dieren zijn mooi om op te zetten?

taxidermy

Welke dieren zijn mooi om op te zetten?

Je hebt er misschien wel eens van gehoord: het opzetten van dieren na deze overleden zijn. Dit wordt ook wel Taxidermy genoemd. Bij Taxidermy wordt er gebruikgemaakt van een techniek waarbij dieren worden opgezet, zo dat het lijkt alsof ze nog leven. Natuurlijk kunnen ze dan niet meer bewegen en leven ze niet echt, maar een taxidermist zorgt ervoor dat het dier op zo’n manier wordt opgevuld dat het lijkt alsof het dier nooit gestorven is. Er wordt gebruikgemaakt van opvulmaterialen die altijd houdbaar zullen blijven. Daarnaast worden organen eruit gehaald omdat deze anders zouden kunnen rotten. Ditzelfde geldt voor de ogen. Er worden nep ogen gebruikt die er zo echt uitzien dat het dier nog lijkt te kijken.

taxidermy

Waarom kiezen mensen ervoor om dieren op te (laten) zetten?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om dieren op te (laten) zetten. Een van de redenen is dat ze het maar moeilijk vinden om afscheid te nemen, van bijvoorbeeld een kat of een hond die ze als huisdier hebben gehad. Ze willen het dier het liefst nog langer bij zich hebben. Het tot leven wekken van het overleden dier is natuurlijk niet mogelijk, maar het opzetten zodat het toch als levendig standbeeld als het ware gezien kan worden, behoort wel tot de mogelijkheden. Bij andere mensen is het meer het oog voor kunst. Het heeft natuurlijk wel wat om een opgezet dier in huis te hebben, vinden sommige mensen.

Feitelijk zijn alle dieren op te zetten. Bij het ene dier is het net wat meer moeite dan bij een ander, maar feitelijk kun je elk dier opzetten. Mooie dieren om op te laten zetten zijn bijvoorbeeld huisdieren zoals een kat of een hond, maar wat je misschien nog wel vaker tegenkomt zijn vogels. Dode vogels behoren misschien toch wel tot de meest populaire dieren om op te zetten. Koppen van wild, zoals bijvoorbeeld herten of zwijnen, zul je ook steeds vaker tegenkomen. Dit gebeurd vaak wanneer mensen op zoek zijn naar een jachttrofee. Het opzetten van dieren hoeft dan ook niet altijd een volledig lichaam te betreffen. Maar in het geval van een jachttrofee is het vaak alleen de kop die aan de muur wordt gehangen.