Hapjesschaal: zelf maken of laten bezorgen?
Een hapjesschaal is een bord met verschillende soorten kleine hapjes erop. Het is ideaal om bij een feestje, borrel of ander evenement te serveren. Hapjes kunnen zowel warm als koud zijn, maar het is vooral een verzameling van lekkere snacks waar iedereen van kan genieten.
Koude borrelhapjes
Koude borrelhapjes zijn meestal kleine hapjes die klaargemaakt kunnen worden van tevoren. Veel van deze hapjes zijn veelzijdig en kunnen worden aangepast aan verschillende soorten gelegenheden. Populaire hapjes zijn bijvoorbeeld kaas, worst, olijven of pinda’s. U kunt deze serveren met verschillende soorten dips, zoals yoghurtdip, guacamole of aioli. Kleine gevulde broodjes zijn ook een geweldige optie voor als je een hapjesschaal wilt maken. U kunt bijvoorbeeld gevulde broodjes maken met kip, kaas, tonijn of andere ingrediënten naar keuze. Om de hapjes leuker te maken, kunt u de gevulde broodjes versieren met kleine blaadjes sla of mayonaise.
Warme borrelhapjes
Warme borrelhapjes zijn meestal kleine hapjes die ter plekke bereid kunnen worden. Deze hapjes zijn vaak veelzijdig en kunnen worden aangepast aan verschillende gelegenheden. Hieronder vind je een opsomming met populaire warme hapjes:
- gehaktballetjes
- kleine hamburgertjes
- kipspiesjes
- hapjes in bladerdeeg
- garnaaltjes
Zelfgemaakte hapjes
Als je een hapjesschaal wilt maken, is het leuk om wat zelfgemaakte hapjes of tapas erop te zetten. Dit bespaart veel kosten. Een kant-en-klare hapjesschaal die je zo in de oven kunt zetten is natuurlijk een stuk duurder. We geven je graag wat inspiratie met hapjes die je eenvoudig zelf kunt maken voor jouw volgende feestje:
- Gebakken bloemkool: Verwarm een klein beetje olijfolie in een koekenpan, voeg fijngehakte knoflook en bloemkool toe, kook op middelhoog vuur en roer af en toe tot de bloemkool gaar is.
- Tomaat-mozzarella salade: Meng fijngesneden tomaat, mozzarella, olijfolie, knoflook, basilicum en peper in een kom en meng goed.
- Hummus: Voeg een blik kikkererwten, 2 eetlepels tahini, een eetlepel citroensap, knoflook, zout en peper toe in een blender en blend tot een gladde consistentie.
- Geroosterde paprika’s: Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd de paprika’s in grove stukken, voeg olijfolie, knoflook, zout en peper toe en meng goed. Plaats de paprika’s op een bakplaat en rooster ze ongeveer 20 minuten.
- Gevulde champignons: Verwarm een klein beetje olijfolie in een koekenpan, voeg fijngehakte knoflook, champignons, roomkaas en fijngehakte peterselie toe en kook op middelhoog vuur. Voeg zout en peper toe naar smaak.
- Garnalen cocktail: Meng cocktail saus met fijngesneden selderij, ui, tomaat, olijven en komkommer. Voeg koude gekookte garnalen toe en meng goed.
- Avocado-ei toast: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Snijd een stukje brood in plakken en doe de plakken op een bakplaat. Bak het brood ongeveer 10 minuten. Bestrijk de plakken met een beetje olijfolie, voeg een halve avocado, een gekookt ei en wat peper toe en serveer met komkommer.
- Gebakken kaas: Verwarm een klein beetje olijfolie in een koekenpan, voeg fijngehakte knoflook en kaas toe en kook op middelhoog vuur. Roer af en toe tot de kaas gesmolten is.